Domácí dobroty, Jana Kubová

Domácí dobroty, Jana Kubová

Sušené ovoce pro syna místo bonbonů

Se sušením ovoce začala moje maminka asi v roce 2000. V té době jsem měla malé děti a můj syn byl velký mlsoun a měl rád sladkosti. Babička mu dávala sušené ovoce místo bonbonů. Když jsme k ní přišli příště, už se sám natahoval na stůl po misce se sušeným ovocem. V té době mu byl rok.

Začali jsme tedy i my doma v troubě a pak i v malé sušárně sušit ovoce dětem a sami sobě. Tak vznikla myšlenka postavit sušárnu ovoce.  Od začátku sušíme ovoce pouze od českých pěstitelů. Každý plod projde našima rukama a pečlivě vybíráme jen kvalitní ovoce. Při sušení nepoužíváme žádné konzervanty ani siřidla na zlepšení vzhledu a udržení delší trvanlivosti. Ovoce nepřislazujeme cukrem, pouze višně jsou blančírované cukernou vodou. Zakládáme si na kvalitě a volíme takové odrůdy ovoce, které jsou po usušení, co nejchutnější.

Moje zkušenost je ta, že na každém začátku musí mít člověk nadšení pro danou věc a chuť pracovat a tvrdě pracovat. Úspěch se dostaví. Není to sice hned a nejde o zbohatnutí. Jde hlavně o pocit, že dělám práci, která mě baví a vidím za sebou konkrétní výrobky a spokojené zákazníky. To je pro mě, bývalou účetní, to největší ohodnocení.