Recept na buchty

Buchty
4 porce
90 min
Ingedience: 
  • 20 g droždí
  • 200-300 ml mléka (dle potřeby)
  • 50 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • citrónová kůra z půlky citrónu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 60 g tuku (30 g másla, 30 g sádla)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu

 

Náplň:
Tvarohová
250 g tvarohu, 1 žloutek, 1,5 lžíce vanilkového cukru (domácího z pravé vanilky), lžička citronové šťávy, troška citronové kury, lžička rumu. Vše smícháme.

Maková


200 g máku, 1/4 mléka, 3 lžíce  cukru, 1 lžíce rumu. Umletý mák vložíme do kastrůlku, zalijeme mlékem a povaříme, mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme cukr a rum.


Povidlová

Já osobně kupuji domácí moravská povidla, která není třeba dochucovat. Jsou méně sladká a vlastně díky tomu jsou opravdu jediná, která mi chutnají. Jsou dochucená rumem a skořicí.

 

 

Postup, aneb jak jsem postupovala já:


Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 200 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a špetku soli. A 1 lžíci hladké mouky. Důkladně promícháme vidličkou. Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-). Mezitím si odvážíme mouku a vložíme do hnětací mísy.
Odvážíme si i cukr a také přidáme do mísy. Přidáme sůl. Ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu. A přidáme do mísy. K surovinám přidáme do mísy vzešlý kvásek. Ještě nesmíme zapomenout na vanilkový lusk. Pokud ho nemáte, tak můžete přidat trochu vanilkového extraktu.
Odvážíme si máslo a sádlo a necháme povolit. Do hnětací mísy ještě přidáme žloutek, rum, rozpuštěné sádlo s máslem (lepší je na pokojovou teplotu) a zbytek vlažného mléka. Všechny suroviny uhněteme.


Takto by mělo vypadat uhnětené těsto.

těsto


Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka. Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství.


A takto vypadá nakynuté těsto


Připravíme si nějakou pečící formu, do které budeme buchty vkládat. Rozpustíme si sádlo, kterým vymažeme formu. Poté také každou buchtu. Vždy si odřízneme kousek těsta, v ruce z něj vytvoříme placku, přidáme lžičku náplně a zabalíme. Ukládáme buchtu spojem dolů. Ihned pomašlujeme sádlem. Omaštěné buchty vložíme do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15-20 minut do zlatava.


Přejeme Vám dobrou chuť :)
Připravila pro Svět bedýnek Katka z food blogu smoothcooking

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu