Náplň:
Tvarohová
250 g tvarohu, 1 žloutek, 1,5 lžíce vanilkového cukru (domácího z pravé vanilky), lžička citronové šťávy, troška citronové kury, lžička rumu. Vše smícháme.
Maková
200 g máku, 1/4 mléka, 3 lžíce cukru, 1 lžíce rumu. Umletý mák vložíme do kastrůlku, zalijeme mlékem a povaříme, mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme cukr a rum.
Povidlová
Já osobně kupuji domácí moravská povidla, která není třeba dochucovat. Jsou méně sladká a vlastně díky tomu jsou opravdu jediná, která mi chutnají. Jsou dochucená rumem a skořicí.
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 200 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a špetku soli. A 1 lžíci hladké mouky. Důkladně promícháme vidličkou. Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-). Mezitím si odvážíme mouku a vložíme do hnětací mísy.
Odvážíme si i cukr a také přidáme do mísy. Přidáme sůl. Ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu. A přidáme do mísy. K surovinám přidáme do mísy vzešlý kvásek. Ještě nesmíme zapomenout na vanilkový lusk. Pokud ho nemáte, tak můžete přidat trochu vanilkového extraktu.
Odvážíme si máslo a sádlo a necháme povolit. Do hnětací mísy ještě přidáme žloutek, rum, rozpuštěné sádlo s máslem (lepší je na pokojovou teplotu) a zbytek vlažného mléka. Všechny suroviny uhněteme.
Takto by mělo vypadat uhnětené těsto.
Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka. Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství.
A takto vypadá nakynuté těsto
Připravíme si nějakou pečící formu, do které budeme buchty vkládat. Rozpustíme si sádlo, kterým vymažeme formu. Poté také každou buchtu. Vždy si odřízneme kousek těsta, v ruce z něj vytvoříme placku, přidáme lžičku náplně a zabalíme. Ukládáme buchtu spojem dolů. Ihned pomašlujeme sádlem. Omaštěné buchty vložíme do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15-20 minut do zlatava.
Přejeme Vám dobrou chuť :)
Připravila pro Svět bedýnek Katka z food blogu smoothcooking
![]() |
Domácí vejce M… |
69 Kč | |
(Statek Dvořák) |
![]() |
Citronová kůra… |
47 Kč | |
(Koření od Antonína) |
|
Mouka pšeničná… |
39 Kč | |
(Ježkův statek) |
|
Mouka pšeničná… |
39 Kč | |
(Ježkův statek) |
![]() |
Koření Vanilka… |
205 Kč | |
(Koření od Antonína) |
![]() |
Cukr třtinový… |
52 Kč | |
(Country life) |
![]() |
Sádlo škvařené… |
36 Kč | |
(Naše maso - František Kšána ml.) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)