Mrkvovo - pomerančové rohlíčky

Mrkvovo - pomerančové rohlíčky
4 porce
5 min
  • 400 g mrkve
  • 300 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muskátového oříšku
  • kůra z 1 pomeranče
  • šťáva z čtvrtky pomeranče

 

  • povidla
  • vejce na potření
  • cukr moučka na poprášení

 

 

Tyto rohlíčky mi opravdu zachutnaly, protože to je kombinace vláčného neslazeného těsta se sladkými povidly nebo marmeládou. Receptů je mnoho. Tím, že jsem tyto rohlíčky dělala opravdu často, tak jsem je stále upravovala. Oproti původnímu receptu jsem přidala voňavé koření a citron zaměnila za pomeranč. Protože si myslím, že mrkev s pomerančem se opravdu kamarádí. A měla jsem pravdu. Můj šestý smysl zafungoval velmi dobře. Ta chuť je naprosto dokonalá a svěží. Důležité je vybrat dobrou zavařeninu. Já zvolila Dobrá povidla. Miluji sílu blogu a tak vám chci o nich něco říct. Vyrábí je totiž jedna velmi šikovná paní a zaslouží si, aby o ní vědělo více lidí. Upřímně povidla moc ráda nemám. Je to na mě moc sladké a když někdo dělá buchty s povidly, tak se jim vždy vyhýbám. Jenže tento produkt, to je něco úplně jiného. Jsou krásně trpké po švestkách, voní po skořici a sladké nejsou téměř vůbec. A jelikož jsem tuto zázračnou skleničku použila na tyto rohlíčky, musím hned z bedýnek objednat další sklenku.

Tak a teď už jdeme péct...

Nejprve se vrhneme na mrkev. Je potřeba jí oloupat, a také nastrouhat.  Kdo má robota, ušetří si své prsty :-)  Mrkve přendáme do hnětací mísy, odvážíme si 300 g másla a přendáme k mrkvi. Posté si odvážíme 400 g mouky a přisypeme jí také do mísy. Přidáme půl lžičky skořice, a také čtvrt lžičky muškátového oříšku. Nastrouháme si kůru z jednoho pomeranče a přidáme ještě šťávu z půlky pomeranče.  A těsto pořádně zpracujeme. Takto zpracované těsto dáme minimálně na půl hodiny do lednice, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.

Rozpálíme si troubu na 200 stupňů. Po půl hodině si poprášíme vál. Těsto rozdělíme na 8 kousků a uděláme z něj kuličku. Tu položíme na vál a uplácneme. Připravíme si povidla. Těsto rozválíme do kruhu, rozkrojíme nejlépe kráječem na pizzu na 8 kousků a na každý dáme kousek povidel.Rohlíčky balíme od nejširší části po nejužší. Připravíme si šťastné vejce a rozkvrdláme v hrníčku.  Každý rohlíček pomašlujeme vajíčkem a dáme péct na cca 10 minut do trouby na 200 stupňů. Opečené rohlíčky poprášíme moučkovým cukrem. Tak schválně. Chutná vám?

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu