20 g droždí
300 ml mléka
50 g cukru
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
půl lžičky soli
citrónová kůra z půlky citrónu
60 g tuku (30 g másla, 30 g sádla)
1 žloutek
1 bílek na potření
50 g másla
50 g cukru krupice nebo krystal
50 g polohrubé mouky
tvarohová
250 g tvarohu, 1 žloutek, 1,5 lžíce vanilkového cukru (domácího z pravé vanilky), lžička citronové šťávy, troška citronové kury, lžička rumu. Vše smícháme.
maková
200 g máku, 1/4 mléka, 3 lžíce cukru, 1 lžíce rumu. Umletý mák vložíme do kastrůlku, zalijeme mlékem a povaříme, mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme cukr a rum.
povidlová
Já osobně kupuji domácí moravská povidla a která není třeba dochucovat. Jsou méně sladká a vlastně díky tomu jsou opravdu jediná, která mi chutnají. Jsou dochucená rumem a skořicí, nedoslazovaná.
Nejlepší kombinací pro mě je ale půl lžičky povidel a 1 lžička tvarohové náplně.
Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a špetku soli. A 1 lžíci hladké mouky. Důkladně promícháme vidličkou. Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-)
Mezitím si odvážíme mouky, cukr, sůl a vložíme do hnětací mísy. Ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu a přidáme do mísy. K surovinám dodáme vzešlý kvásek. Nakonev přidáme máslo, sádlo, žloutek a zbytek vlažného mléka.
Všechny suroviny cca 20 min hněteme. Díky tomu bude těsto krásně propracované. Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka. Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství.
Můžete si napustit větší mísu teplou vodou a do ní ponořit mísu s těstem. Teplo jde od spodu a těsto krásně nakyne.
Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cc 35 stupňů, rozhodně ne více jak 40, to už by se začalo těsto péct a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak jí vypněte a mísu vložte do trouby.
Po vykynutí vyválíme těsto na cca 1 cm tlustou placku a vykrájíme pomocí skleničky. Já z této várky dělám 25 koláčů. Ale velikost je čistě na vás. Na vál si nasypeme hladkou mouku a do ní vždy obtiskneme dno skleničky a následně jím uděláme důlek do vykrojeného koláčku.
Okraje koláčku potřeme bílkem. Do každého koláčku přidáme jednu a půl lžičky náplně a posypeme drobenkou.
Koláče pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch na 180 stupňů.
Já přidávám ještě 1 stupeň páry. Pokud nemáte tuto možnost, tak do trouby vložte teplu odolnou misku s vodou. Koláče budou díky tomu krásně vláčné.
A máme hotovo. Kdo je vyzkouší?
Recept připravila Smooth and cooking http://www.smoothcooking.cz/2020/04/ceske-kynute-kolace.html#more
![]() |
Domácí vejce M… |
69 Kč | |
(Statek Dvořák) |
![]() |
Citrony Bio |
129 Kč | |
(Titbit) |
![]() |
BIO máslo 150g |
55 Kč | |
(Polabské mlékárny) |
![]() |
Sádlo škvařené… |
36 Kč | |
(Naše maso - František Kšána ml.) |
![]() |
Farmářský… |
47 Kč | |
(Farma Krhanice) |
![]() |
Farmářské… |
27 Kč | |
(Farma Krhanice) |
![]() |
Čerstvé droždí… |
12 Kč | |
(Pekárna Na Návsi) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)