České kynuté koláče

České kynuté koláče
25 porce
90 min

ingredience 

20 g droždí

300 ml mléka 

50 g cukru

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

půl lžičky soli

citrónová kůra z půlky citrónu

60 g tuku (30 g másla, 30 g sádla)

1 žloutek

 

1 bílek na potření

 

 

drobenka

50 g másla

50 g cukru krupice nebo krystal

50 g polohrubé mouky

náplně 


tvarohová
250 g tvarohu, 1 žloutek, 1,5 lžíce vanilkového cukru (domácího z pravé vanilky), lžička citronové šťávy, troška citronové kury, lžička rumu. Vše smícháme.

maková
200 g máku, 1/4 mléka, 3 lžíce  cukru, 1 lžíce rumu. Umletý mák vložíme do kastrůlku, zalijeme mlékem a povaříme, mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme cukr a rum.

povidlová
Já osobně kupuji domácí moravská povidla a která není třeba dochucovat. Jsou méně sladká a vlastně díky tomu jsou opravdu jediná, která mi chutnají. Jsou dochucená rumem a skořicí, nedoslazovaná.

Nejlepší kombinací pro mě je ale půl lžičky povidel a 1 lžička tvarohové náplně.

 

postup

Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a špetku soli. A 1 lžíci hladké mouky. Důkladně promícháme vidličkou. Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-) 

Mezitím si odvážíme mouky, cukr, sůl a vložíme do hnětací mísy. Ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu a přidáme do mísy. K surovinám dodáme vzešlý kvásek. Nakonev přidáme máslo, sádlo, žloutek a zbytek vlažného mléka.

Všechny suroviny cca 20 min hněteme. Díky tomu bude těsto krásně propracované. Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka. Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství.

Můžete si napustit větší mísu teplou vodou a do ní ponořit mísu s těstem. Teplo jde od spodu a těsto krásně nakyne.
Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cc 35 stupňů, rozhodně ne více jak 40, to už by se začalo těsto péct a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak jí vypněte a mísu vložte do trouby. 

Po vykynutí vyválíme těsto na cca 1 cm tlustou placku a vykrájíme pomocí skleničky. Já z této várky dělám 25 koláčů. Ale velikost je čistě na vás. Na vál si nasypeme hladkou mouku a do ní vždy obtiskneme dno skleničky a následně jím uděláme důlek do vykrojeného koláčku.

Okraje koláčku potřeme bílkem. Do každého koláčku přidáme jednu a půl lžičky náplně a posypeme drobenkou.

Koláče pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch na 180 stupňů.
Já přidávám ještě 1 stupeň páry. Pokud nemáte tuto možnost, tak do trouby vložte teplu odolnou misku s vodou. Koláče budou díky tomu krásně vláčné.

 

A máme hotovo. Kdo je vyzkouší?

 

Recept připravila Smooth and cooking http://www.smoothcooking.cz/2020/04/ceske-kynute-kolace.html#more

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu