Citrónový chlebíček

Citrónový chlebíček
17 porce
55 min

ingredience

1 +3/4 hrnku mandlové mouky

4 lžíce tapiokového škrobu

1/4 lžičky soli

1 lžíce strouhané kůry z bio citrónu

1 lžička mleté kurkumy

4 šťastná vajíčka - nejlépe pokojové teploty

1/3 hrnku ghí rozehřáté (případně kokosový olej)

1/3 hrnku medu

4 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce kokosového mléka (spíše té tuhé části)

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička jedlé sody - bez lepku a fosfátů

 

kokosový krém

 

6 vrchovatých lžic vychlazeného kokosového mléka – té ztuhlé části/krému

½ lžičky vanilkového extraktu

2 lžíce šťávy z citrónu

2 lžíce strouhaného bio kokosu

 

postup

Předehřejte si troubu na 170°C a vyložte si formu na chleba pečícím papírem. Omyjte kartáčkem na potraviny zhruba 3 citróny a osušte je.Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob, kurkumu, sůl a jednu lžíci kůry z citrónu.

Rozdělte si vajíčka na žloutky a bílky. Bílky si dejte stranou, ke konci je vyšleháte. Žloutky vložte do jiné misky, přidejte k nim med, rozehřáté ghí (vystydnuté), vanilku, 4 lžíce citrónové šťávy a kokosové mléko. Vše dohromady prošlehejte tyčovým mixérem. Poté přelijte tuto směs do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte, dokud nezískáte propojené těsto.

Vyšlehejte si bílky (můžete zde použít i špetku soli navíc, já to tak při šlehání bílků dělám). V momentě, kdy je budete mít vyšlehané, přimíchejte do připraveného těsta 1 lžičku jedlé sody, promíchejte do těsta a ihned vmíchejte 1/3 připravených vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte, teď nemusíte zlehka. Jakmile budete mít promícháno, bude těsto hnedka tekutější. Teď už zlehka vmíchejte zbylé 2/3 vyšlehaných bílků.

Přelijte těsto do připravené formy a pečte cca 40 minut. Poté nechte vychladnout 5 minut ve formě a pak z formy pomocí pečícího papíru vyndejte na chladící mřížku a nechte vychladnout úplně.

 

kokosový krém

 

Přendejte vychlazené množství kokosového mléka (té ztuhlé části) do mísy a vyšlehejte společně s citrónovou šťávou a vanilkou do krému. Přisypte 2 lžíce strouhaného kokosu a zlehka promíchejte. Dejte na cca půl hodiny znovu vychladit.

Poté pomocí zdobící špičky nebo jenom lžíce navrstvěte na vychladlý citrónový chlebík a dozdobte dle libosti citrónovou kůrou, posekaným rozmarýnem a plátky citrónu.

 

TIP 1: 

Z těsta můžete upéct i cupcaky, dort nebo bábovku (u ní akorát zdvojnásobte množství surovin, ať ji máte vysokou). Množství těsta na dort se zase bude odvíjet od velikosti pečící dortové formy. Já používám malou s průměrem 15 cm – to je i korpus na fotce. Na tuto formu mi stačí stejná dávka těsta. Pokud bych chtěla péct v průměru větší vrstvený dort, tak bych připravila jednu vrstvu z jedné dávky těsta a další vrstvu z druhé várky těsta.

TIP 2:

Pokud vám nedělají problémy mléčné výrobky, klidně zvolte jiný krém. Můžete požít kombinaci mascarpone a másla. Avšak doporučím přimíchat ty 2 lžíce strouhaného kokosu společně s citrónovou šťávou.

TIP 3:

Nebo použijte tuto citronovou polevu bábovky – ta je taky skvělá!

TIP 4:

Čokoládou ale taky nic nezkazíte – takže chlebík klidně potřete tenkou vrstvou rozehřáté vysokoprocentní čokolády.

TIP 5:

Pečené citrónové plátky. Obalila jsem pokrájené plátky citrónu do xylitolu (březový cukr) a pekla na plechu vyloženým pečícím papírem cca 25 minut na 150°C – tak aby se ale nespálily.

 

Recept pro vás připravilo Yummy Paleo https://www.yummypaleo.cz/post/citronovy-chlebicek

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu