Fokáča

Fokáča
4 porce
60 min

Ingredience

120 g polotvrdého strouhaného sýra

50 g strouhaného pecorina nebo parmazánu

2 lžíce řeckého jogurtu

1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu

1 lžička lístků oregána

1 nastrouhaný stroužek česneku

50 g mandlové mouky nebo mletých mandlí

1/4 lžičky jedlé sody

1 vejce od šťastné slepičky

himalájská sůl

pepř

1 lžička ghí

Na servírování:

1,5 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu

4 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

 

Postup

Troubu předehřejeme na 200°C. Strouhaný sýr vložíme do menšího hrnce, přidáme pecorino a jogurt a promícháme. Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni prohříváme. Do směsi přidáme nasekané bylinky, nastrouhaný česnek a promícháme. Poté směs odstavíme z plamene a vmícháme do ní vejce. Přidáme mandlovou mouku a jedlou sodu a znovu důkladně promícháme. Vzniklé těsto rozprostřeme pomocí rukou na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby. Po cca 2 minutách troubu otevřeme a do těsta opatrně pomocí vidličky vytvoříme dírky. Poté pečeme dozlatova 8 – 10 minut. Mezitím si připravíme topping. Česnek nasekáme a na ghí ho jemně orestujeme. Poté ho smícháme společně s rozmarýnem a olivovým olejem a na hotovou placku směs rozetřeme. Podáváme ihned.

Přejeme vám dobrou chuť :)

Připravila pro Svět bedýnek Janča z food blogu cukrfree

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu