1050 g jablek (900 g po vykrájení jádřinců)
1 citron
120g piškotů
voda
1/2 lžičky mleté vanilky
60 g medu
35 g tapiokové mouky (nebo 1 vanilkový puding)
1 lžička kůry z čerstvého citronu bez chemického ošetření
1 špetka himalájské soli
200 ml alespoň 33% smetany na šlehání
květy rozmarýnu
Omyjte si jablíčka, rozčtvrťte je a vyřízněte jádřinec. Pak je rozkrájejte na menší kousky – čím větší jste pažouti, tím menší kousky krájejte – :), které se rychleji a lépe rozvaří, a zalijte je citronovou šťávou z cca jednoho citronu (bez pecek), aby nezhnědly. Vyložte si dortovou formu o průměru 18 cm pečicím papírem a hned na to piškotama. Jak na moje domácí špaldový najdete v úbodu receptu na tvarožník.
První vrstvu piškotů dejte hladkou stranou na její dno. Tam, kde mezi piškoty vzniknou mezery, vložte piškoty opačnou vyklenutou stranou. Tak vznikne relativně rovný piškotový základ.
Kolem dokola formu vyložte zbytkem piškotů tak, aby jejich hladká strana opět přiléhala k formě.
Nastrouhejte si žlutou vrstvu citronové kůry. Bude stačit jedna čajová lžička (5 ml).
Jablíčka dejte do většího hrnce, přidejte vanilku s citronovou kůrou a špetkou soli a začněte ovoce vařit/opékat. Nejprve jen takhle na sucho, jablka pustí šťávu a trošku se připečou, a tak bude dort sám o sobě přirozeně sladší. Přiklopte hrnec poklicí a nechte jablíčka při občasném promíchání dusit.
Po 15 minutách přilijte asi 100 ml vody (pokud je potřeba přilijte klidně vody ještě jednou tolik, záleží na šťavnatosti jablek) rozmíchané s medem (pokud jsou jablka málo sladká) a v dalších 100 ml vody si rozmíchejte tapiokovou mouku/škrob (nebo pudink).
Přilijte škrob k rozvařenému ovoci a míchejte do viditelného zahuštění. To se děje ve chvíli, kdy se škrob v teple zaktivuje, a tak začne houstnout. Je to stejné, jako když vaříte pudink. Nechte škorb dělat svou práci a v klidu míchejte asi 1-2 minuty.
Půlku směsi nalijte na piškoty tak, aby povrch zakryla. Na ni vyskládejte ještě jednu jednoduchou vrstvu piškotů a zakryjte zbytkem jablečného pyré s kousky. Uhlaďte vařečkou/stěrkou a nechte zatuhnout v lednici nejlépe přes noc, ať piškoty příjemně provlhnou a spojí se s jablky.
Vyšlehejte si smetanu. Já už ji nijak nesladím, ale kdyžtak si do ní podle chuti přidejte třeba lžičku medu.
Na vršek dortu lžící navršte šlehačku a dozdobte ji třeba rozmarýnovými kvítky.
Recept připravila Jája ze Zásadně zdravě https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/jablickovy-nepeceny-dort/
![]() |
Sůl himalájská… |
32 Kč | |
(Koření od Antonína) |
![]() |
Citrony |
49 Kč | |
(Americká farma) |
![]() |
Rozmarýn… |
564 Kč | |
(Izraelská farma) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)