Jidáše

Jidáše
16 porce
60 min

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky (pšeničné)
  • 1/2 lžičky soli
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • lžička citronové kury (lze nahradit pomerančovou kurou)
  • 20 g čerstvého droždí nebo 1 pytlíček sušeného
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky

 

Potření:

  • 1 žloutek na potření
  • plátkové mandle

Finální potření:

  • med

 

Postup, aneb jak jsem postupovala já:

Do mísy si nasypeme prosátou mouku,  přidáme půl lžičky soli,dále přidáme muškátový oříšek a také nastrouhanou kuru, sušené droždí (v případě použití čerstvého nechtě vzejít kvásek), pak lehce povolené máslo, teplé mléko, a  žloutky ze šťastných vajec.Těsto důkladně prohněteme a dáme kynout. Těsto by mělo kynout pod utěrkou cca 30 minut na teplém místě a mělo by zdvojnásobit objem.Těsto si přendáme na vál a rozkrájíme na 16 kousků.Jelikož jidáše by měli představovat provaz, tak je válíme do tenkých válečků a stáčíme do požadovaných tvarů. Vyskládáme jidáše na plech a necháme ještě 10 minut kynout. Nakonec jidáše potřeme žloutkem, posypeme mandlemi.Pečeme na 180 stupňů 15 minut.Po vytažení z trouby je ještě horké potřeme rozpuštěným medem.

Přejeme dobrou chuť :)

Připravila pro Svět bedýnek Katka z food blogu smoothcooking

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu