Krtkův dort

Krtkův dort
12 porce
60 min

Ingredience

Počet porcí: 12

3 hrnky najemno namletých ořechů (já použila kešu)

1/2 hrnku kakaového prášku

1/4 hrnku espressa

2 lžičky jedlé sody

vanilkový extrakt

3 celá vajíčka

1/2 hrnku domácího kefíru (lze použít i hustý farmářský)

40 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády (já použila 92% od Vivani)

3 našlehané bílky

Forma: 22 cm

Na krém:

500 ml farmářské smetany na šlehání

350 g mascarpone

vanilkový extrakt

60 g vysokoprocentní čokolády

500 g jahod (lze použít i jiné ovoce – originálním receptu jsou použité banány)

 

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Mouku z ořechů vložíme do větší mísy. Přidáme všechny suché ingredience a promícháme. Přidáme celá vajíčka, kávu, kefír, vanilkový extrakt a promícháme. Poté vmícháme (ve vodní lázni) rozehřátou čokoládu. Bílky si vyšleháme do tuhého “sněhu” a opatrně je do těsta zapracujeme. Hotové těsto přemístíme do vymazané formy o průměru 22 cm a vložíme na 35 – 40 minut do trouby, propečenost kontrolujeme špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby.

Mezitím si našleháme smetanu do šlehačky. V míse smícháme mascarpone s vanilkou a najemno nasekanou čokoládou a šlehačku do směsi opatrně vmícháme a vložíme do lednice.

Hotový korpus necháme vychladnout a poté jej pomocí lžíce vydlabeme tak, aby na dně a po okrajích zůstal cca 1 cm korpusu. Vydlabaný korpus poté vložíme do misky a použijeme později na zasypání krému. Nakrájené ovoce vyskládáme na dno, na něj přidáme krém, který vytvarujeme do tvaru hroudy. Tu poté posypeme rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkáváme ke krému. Hotový dort vložíme na hodinu do ledničky a podáváme.

Přejeme Vám dobrou chuť :)

Připravila pro Svět bedýnek Janča z food blogu Cukrfree

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu