Křupavý a nadýchaný nekynutý koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou

Křupavý a nadýchaný nekynutý koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou
12 porce
60 min

ingredience

150 g cezlozrnné pšeničné mouky

150 g celozrnné špaldové mouky

2 lžíce třtinového cukru

špetka himalájské soli

3/4 prášku do pečiva

1 šťastné vejce

70 ml plnotučného mléka

80 g másla

80 ml javorového sirupu

500 ml borůvek

 

na ořechovou drobenku

80 g másla

80 g mletých ořechů

80 g celozrnné špaldové mouky

80 g třtinového cukru

příprava

Nakrájejte si máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku. Rozmixujte ořechy nadrobno. Do misky prosijte mouky, přidejte špetku soli i cukr a prášek do pečiva, a promíchejte.

Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto a rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.

 

postup

Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete – tak to dělám já – na pečící papír, už přímo v pekáčku. Okraje nechte lehce vyšší, nasypte na něj omyté a okapané borůvky.

Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prstama „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.

Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180°C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160°C s horkým vzduchem, do zlatova.

 

Recept připravila Jája ze Zásadně zdravě https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/krupavy-a-nadychany-nekynuty-kolac-s-boruvkami-a-orechovou-drobenkou/

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu