Kuře „kohout“ na víně

Kuře „kohout“ na víně
5 porce
120 min

na kuře na víně

1 kuře

1 lžička himalájské soli

1/2 lžičky čerstvého pepře

5 mrkví

4 řapíky celeru

2 cibule

500 ml červeného vína

2 lžíce koňaku

3 lžíce přepuštěného másla

200 ml kuřecího vývaru

1 stroužek česneku

2 snítky tymiánu

1 snítka rozmarýnu

1 snítka hladkolisté petržele

na přílohu

250 g žampiónů

6 šalotek

1 lžíce přepuštěného másla

čerstvá hladkolistá petrželka

 

na omáčku

svařené víno po kuřeti

3 lžíce rajčatové passaty

2 lžíce kokosového cukru

2 špetky soli

120 g másla

 

příprava

Kupte opravdu dobré a pokud možno celé kuře. Pokud na kuřeti najdete zbytky peříček a brk, vezměte si pinzetu a kuře dočistěte.

Pokud jste kuře nikdy před tím nebourali a nevíte, jak na to, tohle video vám pomůže možná ještě víc, než jen moje obrázky. Já sice začínám páteří a nepůlím stehna, ale jinak to dělám v podstatě stejně.

Kuřeti ostřým nožem rozkrojím hrudní koš, abych se dostala k páteři a pak ji vyříznu. Pokud máte nůžky na porcování drůbeže, můžete použít i nůžky, jako na videu výš. Nožem odkrojte stehna, najděte kloub a chrupavku a řízněte do ní. Neřežte nikdy do kosti. Může vám nůž sklouznout a říznete se, navíc chrupavka je měkká, snadněji tak běhy oddělíte od těla. Stejným způsobem odkrojte křídla. Najděte chrupavku a odřízněte křídla od těla. Odřízněte kuřecí prsa od hrudního koše tak, abyste nesloupli kůži.

Naporcované kuře důkladně nasolte a opepřete z obou stran.

Na hrubší kostky nakrájejte 2 mrkve, 2 řapíky a 1 cibuli. Kuře se zeleninou dejte do větší mísy a zalijte ji červeným vínem. V lednici nechte marinovat (zakrýté potravinovou folií) ideálně přes noc do druhého dne

Druhý den anebo před vařením si očistěte a na čtvrtky nakrájejte žampióny, na kousky pak zbytek mrkve, řapíky celeru a cibuli. Mám tady zeleninu ráda nerovnoměrně velkou a „rustikální“ a moc se s ní nepiplám. Chutná mi, jak některá pak lehce křupe a jiná je měkčí. Šalotku oloupejte a rozkrojte podélně vejpůl a pak na příč na čtvrtky. Vyndejte si z lednice máslo, ať není do omáčky studené, srazila by se vám.

TIP: Páteř, zbytek skeletu a odřezky doporučuju schovat na výrobu kuřecího vývaru.

 

postup

Kuře vyndejte z lázně – bude od vína nafialovělé – a víno slijte. Zeleninu v něm už nebudete potřebovat, kuřeti předala v marinádě za tu dobu všechno, co mohla. Rozehřejte si pánev a na ní 2 lžíce přepuštěného másla a všechny kuřecí kousky na ní opečte ze všech stran do zlatova. Bude to trvat tak 2-3 minuty z každé strany.

Na zbytku přepuštěného másla opečte zprudka zeleninu (mrkev, řapík celeru, cibuli). Používám vyšší pánev-rendlík, aby se mi tam pak všechno hezky vešlo.

Pak orestovanou zeleninu zalijte scezeným vínem, přidejte kuře, kuřecí vývar, stáhněte teplotu a duste na mírném stupni 30 minut.

Bokem začněte na pánvi a rozehřátém přepuštěném másle restovat cibulky s žampióny. Trochu osolte a opepřete.
Nasekejte si oloupaný stroužek česneku a tymián, rozmarýn a hladkolistou petržel smotejte dohromady pomocí nítě. Přidejte všechno do hrnce a dalších 15 minut duste.

Rozehřejte si troubu na 100°C. Maso vyndejte z vína do pekáčku a dejte do rozehřáté trouby, tak uchováte maso teplé a budete mít čas na přípravu omáčky a přílohy. Vinnou šťávu sceďte a zeleninku (bez bylinkového smotku) použijte a přihoďte k restujícím se cibulkám a žampiónům.

Omáčku dokončíte tak, že v rendlíčku zredukujete vinnou šťávu na polovinu. Přidáte rajčatovou passatu, kokosový cukr, špetku nebo dvě soli, vypnete sporák a zahustíte ji vmícháním „odraženého“ másla.

Kuře servírujte s restovanou zeleninou a houbami s omáčkou, tak ho mám nejradši já. Případně se šťouchaným bramborem, bramborovou kaší nebo těstovinami s máslem a petrželkou.

 

Recept připravila Jája ze Zásadně zdravě. https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/kure-kohout-na-vine/

 

 

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu