Kuřecí motýle alias kuře naplacato s pečenou zahrádkou

Kuřecí motýle alias kuře naplacato s pečenou zahrádkou
4 porce
80 min

na kuřecí motýle(k)

 

1 farmářské/ho kuře (1 kg bez drobů)

2-3 citróny

 

na marinádu

1 citrón

2 lžíce másla

2 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

rozmarýn

tymián

bazalka

solný květ

pepř

na pečenou zahrádku

 

8 cherry rajčat

3 mrkve

10 brambor grenaille

3 menší střapce hroznového vína

1-2 paličky česneku

8 šalotek

10 žampiónů

olivový olej

rozmarýn

bazalka

tymián

solný květ

pepř

 

 

příprava

Kuřecí maso si připravte tak, abyste měli nachystaného kuřecího motýlka. Kuře osolte z obou stran a dejte na chvíli do lednice odpočinout.

Citróny nakrájejte na plátky, vyjměte semínka. Připravte si marinádu. Změklé máslo smíchejte s olivovým olejem, nasekanými bylinkami (podle chuti – já dávám třeba rozmarýn, tymián a bazalku – všeho drobnou hrstičku), prolisovaným česnekem, nastrouhanou čerstvou citronovou kůrou (asi 1 lžičku) a pár kapkami citronové šťávy na zvýraznění chuti. Osolte a opepřete podle potřeby. 

Nachystejte si zeleninu, ovoce a bylinky na pečenou přílohu („zahrádku“). Omyjte rajčata, mrkev, brambůrky a hrozno. Rozkrojte česnek a šalotky podélně a žampióny rozčtvrťte. Bylinky očesejte na menší části a lístky.

Osolené kuře vyndejte z lednice a z vnitřní strany ho celé a důkladně pomažte máslovou bylinkovou marinádou. Na plech vymazaný olivovým olejem (stačí bohatě 1 lžíce) doprostřed rozprostřete kolečka citronů. Nechte je klidně kopírovat tvar kuřete. Kuře na citrony pěkně usaďte a rozplácněte. Pak ho svrchu také důkladně pomažte máslovou bylinkovou pastou. Klidně ještě trošku osolte, pokud máte pocit, že je to potřeba.

Kolem kuřete rozprostřete na střídačku zeleninku a ovoce, a doplňte vše bylinkami. Výslednou zahrádku zakápněte olivovým olejem, přikryjte alobalem a dejte odpočinout do lednice na alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

 

postup

Vyndejte plech s kuřetem na linku a nechte při pokojové teplotě temperovat cca 30-45 minut. Předehřejte troubu na 200°C na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu. Kuře pečte 30 minut, pak slijte z plechu šťávu bokem do rendlíčku, plech vraťte do trouby a dalších 30 minut dopékejte. Během toho – co 10 minut – maso a zeleninu polijte šťávou.

Hotové kuře se zahrádkou vyndejte z trouby a nechte stranou cca 10 minut odpočívat (podle velikosti kuřete). A během toho si ze zbytku šťávy udělejte báječný zahuštěný výpek na polití. Šťávu zredukujte do požadované konzistence (pokud vám zbyla maslovo-bylinková marináda, klidně ji přihoďte), dochuťte solí/pepřem, případně kapkou bílého vína. Já to ale většinou už nedělám, stačí mi kyselá chuť z vypečených citrónů. Pokud máte ale šťávy málo, moc doporučuju tímhle způsobem tekutinu doplnit. :)

Kuře rozporcujte a servírujte s pečenou zahrádkou, zalité šťávou z výpeku a nechte si chutnat!

 

 

 

TIP: Citrusy obecně kuřeti nejen dodají chuť, ale taky udržují jeho vlhkost během pečení. Takže tyhle „podušky“ vám vřele při pečení drůbeže doporučuju. :)

 

recept připravila Jája ze Zásadně zdravě https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/kureci-motyle-alias-kure-naplacato-s-pecenou-zahradkou/

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu