Květákové špunty

Květákové špunty
2 porce
40 min

Ingredience

1/2 většího květáku

1/2 hrnku strouhaného čedaru

1/3 hrnku strouhaného parmazánu

2 lžíce mandlové mouky

1 lžička papriky

1 lžíce nasekaného koriandru

1 vejce

himalájská sůl

pepř

ghí

 

Postup

Květák omyjeme, vložíme do hrnce se slanou vodou a přivedeme k varu. Během vaření kontrolujeme tvrdost květáku, jakmile začne měknout, odstavíme hrnec z plamene, květák přecedíme a nakrájíme na jednotlivé růžičky. (Je důležité, aby květák byl stále “polotvrdý” a ne rozvařený.)

Poté růžičky květáku vložíme po částech do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří malé kousky květáku. (Květák nesmíme mixovat příliš dlouho, aby se nám nevytvořilo pyré.)

Rozmixovaný květák vložíme do čisté utěrky a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Poté květák vložíme do větší mísy, přidáme čedar, parmazán, mandlovou mouku, papriku, koriandr, sůl a pepř a vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme vejce a směs naposledy promícháme.

Formu na muffiny důkladně vymažeme rozehřátým ghí a do každého otvoru na muffin vložíme 1,5 lžíce vzniklé hmoty. Pomocí lžíce hmotu přimáčkneme ke dnu formy, aby špunty držely pohromadě. Formu se špunty vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté formu vyjmeme a jednotlivé špunty opatrně otočíme na druhou stranu, aby se rovnoměrně propekly, a vložíme na dalších 20 minut do trouby.

Hotové špunty necháme vystydnout, poté je posypané nasekaným koriandrem podáváme společně s oblíbeným dipem nebo zakysanou smetanou.

Přejeme dobrou chuť :)

Připravila pro Svět Bedýnek Janina z Foodblogu www.cukrfree.cz

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu