20g droždí
300ml mléka
50g cukru
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
60g tuku (30g másla + 30g sádla) nebo 60g másla
1 žloutek
1 bílek na potření
šťáva a kůra z půlky citronu
100g másla
100g cukru krupice / krystal
100g polohrubé mouky
500g plnotučného tvarohu (lze dochutit vanilkovým cukrem nebo citr. šťávou)
500g lesních borůvek nebo jiného ovoce
Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a špetku soli a 1 lžíci hladké mouky. Důkladně promícháme vidličkou. Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-)
Mezitím si odvážíme mouky, cukr a vložíme do hnětací mísy. Přidáme sůl a ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu. K surovinám přidáme do mísy vzešlý kvásek.
Odvážíme si máslo a sádlo a spolu se žloutkem ho přidáme do mísy. Naposledy vlijeme zbytek vlažného mléka.
Všechny suroviny uhněteme. Hněteme cca 20 min. Díky tomu bude těsto krásně propracované. Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství.
Já mám v troubě přímo program kynutí, ale pro ty, kteří to nemají a nemají topení jako já (máme podlahové) mám další tipy :
Můžete si napustit větší mísu teplou vodou a do ní ponořit mísu s těstem. Teplo jde od spodu a těsto krásně nakyne.
Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cc 35 stupňů, rozhodně ne více jak 40, to už by se začalo těsto péct a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak jí vypněte a mísu vložte do trouby.
![]() |
Citrony Bio |
129 Kč | |
(Titbit) |
![]() |
vejce volný… |
60 Kč | |
(Statek Dvořák) |
![]() |
Sádlo škvařené… |
36 Kč | |
(Naše maso - František Kšána ml.) |
![]() |
Farmářský… |
47 Kč | |
(Farma Krhanice) |
![]() |
Farmářské… |
27 Kč | |
(Farma Krhanice) |
![]() |
Čerstvé droždí… |
12 Kč | |
(Pekárna Na Návsi) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)