Lasagne

Lasagne
6 porce
80 min

INGREDIENCE

Boloňská omáčka s masem:

  • 3 plátky Pancetty nebo jiné slaniny
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého masa (já použila hovězí)
  • 3 plechovky rajčat nebo 8 čerstvých velkých rajčat
  • 1 rajský protlak
  • 2 střední mrkve
  • sůl, pepř, tymián (popř. špetka cukru)
  • 3 dcl červeného vína

Bešamel:

  • 50 g cibule
  • 60 g másla
  • špetka pepře
  • 60 g mouky
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 bobkový list
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 kávová lžička soli

Na posypání:

  • 1 ks mozzarelly
  • 50 g parmezánu

 

Postup aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve jsem si připravila omáčku.

Na rozpálenou pánev vložíme pokrájenou Pancettu či jinou slaninu, lehce orestujeme a přidáme na drobno pokrájenou cibulku. Pomalu restujeme.

Připravíme si česnek, který nakrájíme na drobné kousíčky. Když je cibulka orestovaná přidáme česnek a po chvilce maso.Vařečkou ho rozdělíme na cca 1 cm hrudky, posypeme tymiánem, solí a pepřem a chvíli opečeme, aby se zatáhlo.

Poté přidáme pokrájená rajčata, rajský protlak a nastrouhanou mrkev.

Nyní do směsi nalijeme červené víno.

A vše pomalu vaříme.Nakonec popřípadě dochutíme cukrem, ale mrkev je sladká a měla by kyselost některých rajčat vykompenzovat.Dále si připravíme bešamel.

Oloupeme si cibuli a nakrájíme najemno.Na středním ohni rozehřejeme máslo a jakmile začne pěnit, přidáme cibuli a za stálého míchání na středním ohni necháme 30 vteřin zpěnit.Přidáme pepř a promícháme.Přisypeme mouku a 1 minutu míchámePřilijeme studené mléko, promícháme metlou a přidáme bokový list, muškátový ořech, sůl a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme 20 minut.Hotový bešamel přecedíme přes cedník.

Uděláme-li prstem čáru na lžíci namočené v bešamelu a rysy čáry zůstanou jasně ohraničené, tak má bešamel tu správnou hustotu :) Rada z Prakulu.

Nakonec si dáme vařit vodu na lasagne.

Ve velkém hrnci uvaříme vodu a osolíme. Připravíme si velkou nádobu s ledovou vodou. Lasagne nevkládáme do hrnce najednou, aby se vše neslepilo, já je dělám po dvou kusech.Když vyndáme těstovinu z hrnce, tak ji ihned vložíme do ledové vody.Těstovina nesmí být rozvařená. Spíše udělaná napůl. Dodělá se v omáčce, když ji budeme zapékat. A pokud je děláte z čerstvé těstoviny, tak je nevařte. 

A teď to nejzábavnější, jdeme vše skládat dohromady :)

Vezmeme si zapékací misku, potřeme ji olivovým olejem a dno potřeme tenkou vrstvou omáčky.Poté vložíme lasagne, je lepší si je pokrájet do tvaru zapékací misky, aby těstovina byla po celém povrchu.Na těstovinu naneseme vrstvu cca 0,5 cm bešamelu. (Někdy nahrazuji bešamel mozarelou, tím pádem bešamel vynechám).Na bešamel naneseme vrstvu omáčky, cca 1 cm. Nesmíme to přehnat, aby se nám vše pak nerozpadlo.A opakujeme proces. Naneseme těstovinu, bešamel, omáčku.Završíme to posledním patrem a to těstovina, tenoučká vrstva omáčky a na plátky pokrájená mozzarella a nastrouhaný parmezán.Vše vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.Vše podáváme s lahodnou sklenkou vína a krásným úsměvem :)

Přejeme dobrou chuť :)

Připravila pro Svět bedýnek Katka z food blogu smoothcooking

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu