INGREDIENCE
Boloňská omáčka s masem:
Bešamel:
Na posypání:
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve jsem si připravila omáčku.
Na rozpálenou pánev vložíme pokrájenou Pancettu či jinou slaninu, lehce orestujeme a přidáme na drobno pokrájenou cibulku. Pomalu restujeme.
Připravíme si česnek, který nakrájíme na drobné kousíčky. Když je cibulka orestovaná přidáme česnek a po chvilce maso.Vařečkou ho rozdělíme na cca 1 cm hrudky, posypeme tymiánem, solí a pepřem a chvíli opečeme, aby se zatáhlo.
Poté přidáme pokrájená rajčata, rajský protlak a nastrouhanou mrkev.
Nyní do směsi nalijeme červené víno.
A vše pomalu vaříme.Nakonec popřípadě dochutíme cukrem, ale mrkev je sladká a měla by kyselost některých rajčat vykompenzovat.Dále si připravíme bešamel.
Oloupeme si cibuli a nakrájíme najemno.Na středním ohni rozehřejeme máslo a jakmile začne pěnit, přidáme cibuli a za stálého míchání na středním ohni necháme 30 vteřin zpěnit.Přidáme pepř a promícháme.Přisypeme mouku a 1 minutu míchámePřilijeme studené mléko, promícháme metlou a přidáme bokový list, muškátový ořech, sůl a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme 20 minut.Hotový bešamel přecedíme přes cedník.
Uděláme-li prstem čáru na lžíci namočené v bešamelu a rysy čáry zůstanou jasně ohraničené, tak má bešamel tu správnou hustotu :) Rada z Prakulu.
Nakonec si dáme vařit vodu na lasagne.
Ve velkém hrnci uvaříme vodu a osolíme. Připravíme si velkou nádobu s ledovou vodou. Lasagne nevkládáme do hrnce najednou, aby se vše neslepilo, já je dělám po dvou kusech.Když vyndáme těstovinu z hrnce, tak ji ihned vložíme do ledové vody.Těstovina nesmí být rozvařená. Spíše udělaná napůl. Dodělá se v omáčce, když ji budeme zapékat. A pokud je děláte z čerstvé těstoviny, tak je nevařte.
A teď to nejzábavnější, jdeme vše skládat dohromady :)
Vezmeme si zapékací misku, potřeme ji olivovým olejem a dno potřeme tenkou vrstvou omáčky.Poté vložíme lasagne, je lepší si je pokrájet do tvaru zapékací misky, aby těstovina byla po celém povrchu.Na těstovinu naneseme vrstvu cca 0,5 cm bešamelu. (Někdy nahrazuji bešamel mozarelou, tím pádem bešamel vynechám).Na bešamel naneseme vrstvu omáčky, cca 1 cm. Nesmíme to přehnat, aby se nám vše pak nerozpadlo.A opakujeme proces. Naneseme těstovinu, bešamel, omáčku.Završíme to posledním patrem a to těstovina, tenoučká vrstva omáčky a na plátky pokrájená mozzarella a nastrouhaný parmezán.Vše vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.Vše podáváme s lahodnou sklenkou vína a krásným úsměvem :)
Přejeme dobrou chuť :)
Připravila pro Svět bedýnek Katka z food blogu smoothcooking
![]() |
Mléko… |
39 Kč | |
(Farma Biovavřinec) |
![]() |
Česká rajčata |
119 Kč | |
(České farmy) |
![]() |
Cibule červená |
39 Kč | |
(Farma p. Procházky - IPZ) |
|
Lasagne -… |
59 Kč | |
(Pasta Mamma - čerstvé těstoviny) |
|
Mouka pšeničná… |
39 Kč | |
(Ježkův statek) |
![]() |
Přeštická… |
43 Kč | |
(Oldřich Straka - Certifikovaná BIO jatka) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)