Lilkový dip Babaganuš

Lilkový dip Babaganuš
4 porce
50 min

ingredience

2 ks lilku

2 lžíce sezamové tahini pasty

1 stroužek česneku - vylisovaný

1/8 lžičky mletého chilli - volitelně

½ lžičky mletého římského kmínu

1 lžička soli

3 lžíce citrónové šťávy, přidat můžete i kůru

 

k servírování

extra panenský olivový olej

hrst petržele nebo jiných čerstvých bylinek

1 lžička opražených sezamových semínek

postup

Předehřejte troubu na 250° a vyložte si plech pečícím papírem. Do celých lilků píchněte párkrát vidličkou a dejte je celé na plech. Pečte je zhruba 45 minut dokud nebudou měkké a nezačnou se rozpadat. Poté je vyndejte a nechte vychladnout.

Mezitím si připravte do mixéru tahini, česnek, sůl, citrónovou šťávu, chilli a římský kmín.

Lilky podélně rozřízněte na poloviny a vyškrábněte dužinu. Tu nechte vykapat alespoň 3 minutky v cedníku. Pak ji přidejte k ostatním surovinám do mixéru a rozmixujte do hladka.

Hotové přendejte do vzduchotěsné nádoby a vychlaďte alespoň hodinu v lednici před podáváním.

 

TIP 1: Lilky můžete také místo trouby dát podélně rozpůlené na gril a grilovat z obou stran zhruba 10 minut.

TIP 2: Udělejte z toho cuketový dip! Místo lilku použijte zhruba 400 g cuket a držte se stejného postupu.

TIP 3: Stejně vyzkoušet můžete i sušená rajčata, taky lahoda.

 

Recept pro vás připravila Yummy Paleo https://www.yummypaleo.cz/post/babaganus-lilkovy-dip

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu