2 ks lilku
2 lžíce sezamové tahini pasty
1 stroužek česneku - vylisovaný
1/8 lžičky mletého chilli - volitelně
½ lžičky mletého římského kmínu
1 lžička soli
3 lžíce citrónové šťávy, přidat můžete i kůru
extra panenský olivový olej
hrst petržele nebo jiných čerstvých bylinek
1 lžička opražených sezamových semínek
Předehřejte troubu na 250° a vyložte si plech pečícím papírem. Do celých lilků píchněte párkrát vidličkou a dejte je celé na plech. Pečte je zhruba 45 minut dokud nebudou měkké a nezačnou se rozpadat. Poté je vyndejte a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte do mixéru tahini, česnek, sůl, citrónovou šťávu, chilli a římský kmín.
Lilky podélně rozřízněte na poloviny a vyškrábněte dužinu. Tu nechte vykapat alespoň 3 minutky v cedníku. Pak ji přidejte k ostatním surovinám do mixéru a rozmixujte do hladka.
Hotové přendejte do vzduchotěsné nádoby a vychlaďte alespoň hodinu v lednici před podáváním.
TIP 1: Lilky můžete také místo trouby dát podélně rozpůlené na gril a grilovat z obou stran zhruba 10 minut.
TIP 2: Udělejte z toho cuketový dip! Místo lilku použijte zhruba 400 g cuket a držte se stejného postupu.
TIP 3: Stejně vyzkoušet můžete i sušená rajčata, taky lahoda.
Recept pro vás připravila Yummy Paleo https://www.yummypaleo.cz/post/babaganus-lilkovy-dip
![]() |
Chilli… |
43 Kč | |
(Koření od Antonína) |
![]() |
Petržel… |
145 Kč | |
(České farmy) |
![]() |
Citrony Bio |
124 Kč | |
(Titbit) |
![]() |
Česnek český |
289 Kč | |
(České farmy) |
![]() |
Tahini… |
125 Kč | |
(Ilovehummus) |
![]() |
Sezam bílý,… |
42 Kč | |
(Goodie) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)