Loupák

Loupák
8 porce
60 min

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky (pšeničné, můžete použít hladkou špaldovou)
  • 300 ml mléka
  • 70 g másla
  • 100 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 20 g čerstvého droždí nebo 1 pytlíček sušeného

Postup, aneb jak jsem postupovala já:

Do mísy si odvážíme mouku, přidáme cukr, sůl a nasypeme sušené droždí (v případě použití čerstvého droždí, tak necháme vzejít kvásek).Do odměrky si nalijeme mléko a ohřejeme ho, přidáme do něj máslo a nalijeme do mísy.Důkladně uhněteme. Necháme přikryté vykynout cca 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem.Poté těsto rozválíme na tlustý kruh a rozřízneme jako pizzu na 8 kousků.Každý kousek rozválíme na ovál a srolujeme. Důležité je u každého přehybu do těsta zabořit prsty, aby se spojilo a nebyl uvnitř poté šnek. Konec zamotáme pod loupák, aby na něm jakoby seděl a při pečení se nám nerozmotal.Necháme na plechu přikryté utěrkou ještě tak 10 minut dokynout.Každý loupák potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Pro zvýraznění chuti můžeme posypat i krystalovým cukrem.Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů 10-15 minut.Nechtě na mřížce vychladnout, rozřízněte a podávejte s máslem a třeba marmeládou. Tak jsou nejlepší.

Přejeme Vám dobrou chuť :)

Připravila pro Svět bedýnek Katka z foodblogu www.smoothcooking.cz

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu