Mangoldová polévka

Mangoldová polévka
4 porce
25 min

ingredience

cca 1kg mangoldu

3 hrnky zeleninového/kuřecího vývaru

šťáva z 1/2 citrónu

1 lžíce tapiokového škrobu

1 vrchovatá lžíce pokrájeného medvědího česneku (nebo 1 vylisovaný stroužek česneku)

1 vrchovatá lžíce ghí

1/4 lžičky muškátového oříšku

2 špetky soli

pepř, já použila červený kampotský 

 

 

navrch

vejce natvrdo

výhonky červené řepy

výhonky zeleného hrášku

olivový nebo avokádový olej

solný květ

 

 

postup

Mangold je potřeba nejdřív odmočit od nečistot. Napusťte si dřez se studenou vodou a listy v něm nechte pár minut vyplavat. Poté je lehce osušte.

Připravte si velký hrnec, stonky i listy mangoldu v něm budete dusit. Protože stonky mangoldu potřebují delší čas na tepelnou úpravu, je potřeba je nyní odkrojit. Jednoduše veďte řez po obou stranách stonku. Zůstane vám listová část zvlášť a stonek zvlášť.

Jako první dejte dusit stonky, po chvíli cca 5 minutách k nim přidejte i listy a duste zhruba 3 minuty, do změknutí.

Nyní přelijte mangold do síta a spláchněte ihned studenou vodou, ať vám zůstane krásně zelený.

Přendejte mangold do mixéru, přisypte škrob, přidejte pokrájený medvědí česnek, přilijte vývar a šťávu z citrónu a mixujte úplně dohladka. Zabere to cca 2-3 minuty. (Případně vše vložte do hrnce a mixujte tyčovým mixérem.)

Hotovou hladkou směs si nyní přelijte do hrnce a začněte prohřívat na mírném plameni, polívka díky škrobu lehce zhoustne.

Přidejte do polévky ghí nebo máslo a muškátový oříšek. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem dle vaší chuti.

Servírujte s natvrdo uvařeným vajíčkem, výhonky a orestovaným chřestem. Zakápněte lehce olejem a dopepřete.

 

Recept pro Vás připravilo Yummy Paleo https://www.yummypaleo.cz/post/mangoldova-polevka

 

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu