Pečený salát s růžičkovou kapustou

Pečený salát s růžičkovou kapustou
2 porce
15 min

Na salát:

  • 120 g čerstvého baby špenátu
  • 1 sladká zralá hruška
  • velká hrst borůvek
  • velká hrst kešu oříšků
  • velká hrst sušených brusinek
  • hrst čerstvé hladkolisté petrželky
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na pečenou zeleninu:

  • cca 15 menších brambor typu Grenaille
  • cca 500 g růžičkové kapusty
  • 1 větší červená cibule
  • 1  větší lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na zálivku:

  • 100 g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce Worcesterové omáčky
  • 1 menší stroužek česneku
  • nasekaná čerstvá hladkolistá petrželka
  • sůl a čerstvě mletý pepř

 

 

Postup:

Začala jsem tím, že jsem předehřála troubu na 180 stupňů a připravila si zeleninu k pečení. Brambory jsem omyla a rozkrájela na poloviny nebo čtvrtiny – záleží na velikosti brambory. Kapustičky jsem očistila od zvadlých nebo žlutých lístků, pokud nějaký jsou, případně odkrajuju větší nebo nehezký košťály (ty menší nechávám, kapustičky pak hezky drží) a rozkrájela jsem je na poloviny. V míse jsem smíchala brambory, kapustičky, med, olivový olej, sůl, pepř, promíchala jsem, přemístila do pekáče a dala do trouby péct na cca 30 minut doměkka a dozlatova. 

V mezičase jsem připravila zálivku. Tam jsem jenom smíchala všechny ingredience dohromady a ladila chuť podle sebe. Pokud je příliš hustá, klidně ji malinko nařeďte vodou. Není to ale většinou třeba, záleží na typu smetany nebo jogurtu, který použijete. Taky jsem si nakrájela hrušku na kostičky a nasekala petrželku nahrubo.

Upečenou zeleninu jsem nechala jenom lehce vychladnout a přimíchala k ní špenát, hrušku, borůvky, brusinky a oříšky (pro výraznější chuť oříšků doporučuju lehce opéct na suchý pánvi). Na závěr jsem salát přelila připravenou zálivkou a podávala.

Připravila Kačí z blogu Mycookingdiary

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu