Rebarborovo-jahodový mřížkový koláč s meduňkou

Rebarborovo-jahodový mřížkový koláč s meduňkou
12 porce
120 min

na křehké celozrnné těsto

200 g hladké pšeničné mouky

150 g celozrnné pšeničné mouky

1 vanilkový cukr

2 lžíce třtinového cukru

1/4 lžičky himalájské soli

180 g másla

100 ml ledové vody

1 lžíce krystalového třtinového cukru

na rebarborovo-jahodovou náplň s meduňkou

700 g čerstvých jahod

350 g čerstvé rebarbory

100 g rozinek

100 g třtinového cukru

1/4 lžičky himalájské soli

1 lžička vanilky

kůra z jedné omyté limety (můžete použít citron)

šťáva z jedné limety

35 g tapiokové mouky (nebo jiného škrobu)

1 hrst čerstvé meduňky lékařské

(crème fraîche a lístky meduňky na ozdobu)

 

 

příprava

Jako první si připravte křehké těsto. Ideálně den předem. Těsto máte zaděláno do 15 minut. Přes noc se vám v lednici parádně proleží a spojí, a ráno se hned můžete pustit do přípravy koláče. :)

 

Do velké mísy prosyjte hladkou a celozrnnou mouku, přidejte cukr a sůl a vše dobře promíchejte. Odvažte si ledovou vodu a máslo, které rovnou při vážení nakrájejte na malé kousky.

Pomocí vidličky nebo nože rozmačkejte nebo nasekejte máslo na co nejmenší kousky, aby vám vznikla hrudkující směs.Pak přilijte část vody, zkuste směs stlačit mezi prsty, pokud nedrží, přidejte další část vody. Množství by mělo přesne odpovídat, ale je dobré ho zapracovávat postupně. Přesto pracujte rychle.
Rychle zpracované těsto stlačte na placku a obalené potravinovou folií (nebo čímkoliv, co je vám milé a zamezí vysychání těsta) ho dejte uležet do lednice ideálně přes noc nebo alespoň na 2-3 hodiny.

 

Druhý den ráno začněte přípravou ovoce. :)

Omyté jahody odstopkujte a rozřízněte na čtvrtiny. Rebarboře odřízněte nevzhledný konec i list a z ploché strany seřízněte/sloupněte nejtužší vlákna. Nakrájejte ji na centimetrové kostičky. Nasekejte si čerstvou meduňku, nastrouhejte omytou limetovou kůru a odšťavněte šťávu.

Rozvažte si zbytek potřebných ingrediencí: rozinky, cukr, sůl, vanilku i tapiokovou mouku a v malé misce si rozkvedlejte vejce.


 

postup

 

Ve větší míse smíchejte nakrájené jahody s rebarborou, meduňkou, rozinkami, cukrem, solí a vanilkou. Dobře promíchejte a nechte alespoň 30 minut odstát.
Mezitím si rozválejte o krapet větší půlku křehké těsta, které po uležení v lednici bude perfektně kompaktní. Půjde vám to nejlépe mezi dvěma pečicími papíry. Tloušťka těsta by neměla být větší než 3 mm.

Těsto přeneste do vymazané formy (o průměru 24 cm) máslem.S okrajem těsta si můžete vyhrát. Když bude dostatečně vysoké má smysl dělat třeba i okrasnou vlnku. Pokud je nižší, nemusíte se s ní trápit, při pečení koláče okraj zalije ovoce.

Těsto propíchejte vidličkou a dejte ho zatížené třeba pečicími (ale klidně i obyčejnými, jen je pak už nepoužívejte na vaření) fazolemi na pečicím papíře a pečte 10 minut v předehřáté troubě na 180°C. Ještě za tepla těsto rychle pomašlujte vajíčkem. Koláč nechte vychladnout. A pusťte se do náplně.

Slijte šťávu z oslazeného ovoce a rozkvedlejte v ní tapiokovou mouku.V hluboké pánvi (já používám wok) přiveďte k mírnému varu ovoce. Čím víc šťávy pustí při vaření, tím míň ji pustí při pečení v troubě a „nerozblemcne“ vám těsto. Vařte pozvolna cca 10 minut. Přidejte šťávu s tapiokou, dobře promíchejte a vařte asi 2 minuty do zhoustnutí.

Náplň nechte lehce vychladnout, pak ji přesuňte na těsto do koláče a dejte na 15 minut do mrazáku.

Během toho si druhou (o malinko menší) část těsta opět rozválejte mezi dvěmi pečicími papíry (používám ty stejné jako na „korpus“). A dbejte na podobnou tloušťku jako dříve, tedy 3 mm. Rádýlkem rozkrájejte na 12 stejně silných a dlouhých pruhů.

Vyndejte koláč z mrazáku a na vychladlé ovoce položte v jednom směru vedle sebe se stejně velkými rozestupy 6 proužků těsta. Na přeskáčku je do asi poloviny ohněte zpět na sebe (ať se neumažou od náplně) a napříč nebo lehce šikmo (mně se to líbí šikmo) položte nový proužek, a pokračujte. Mřížku koláče pomašlujte rozkvedlaným vejcem a posypte velkými krystaly třtinového cukru.

Koláč pečte asi 50 minut na 170°C ideálně na nějakém plechu/kovové pečicí desce na chleba či pizzu, aby vám případná vytékající šťáva nezaneřádila troubu jako prve mně.
Než se do koláče pustíte, obrňte se trpělivostí a nechte ho vychladnout. Jen díky tomu se vám ta veškerá báječně voňavá a šťavnatá náplň usadí v koláči tak dobře, že nevyteče.

 

Nechte si chutnat! :) Já jsem z tý vůně a chutí totálně nadšená, tak snad budete taky!

Recept připravila Jája ze Zásadně zdravě https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/rebarborovo-jahodovy-mrizkovy-kolac-s-medunkou/

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu