Rebarborový koláč s ricottou

Rebarborový koláč s ricottou
12 porce
50 min

na těsto

250 g hladké mouky

1 vejce

120g másla

120 g moučkového cukru

jemně nastrouhaná kůra z citronu (pouze žlutou část, bílá je hořká)

 

na náplň

500 g rebarbory

250 g ricotty / nebo 250 g nízkotučného tvarohu

50 g roztátého másla

200 ml mléka

2 vejce

20 g vanilkového pudinku (1/2 pytlíku)

100 g krupicového cukru

1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu

 

 

postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nejprve si připravíme těsto a ingredience na něj. Do mísy nasypeme odváženou mouku. Přidáme vejce, máslo a moukčkový cukr. Ještě nastrouhanou citronovou kůru a zpracujeme. Můžete ho dát do robota nebo také ručně. Tak to dělám já. Jen myslete na to, že čím déle s těstem pracujete, tím bude více lepkavé. Protože se máslo rozpouští.
Takže to chce rychle a efektivně. V podstatě do tohoto těsta už by se neměla přidávat další mouka.

Jakmile ho zpracujete, dejte ho do sáčku a do lednice zachladit.

A jdeme na náplň! Do mísy nalijeme mléko, přidáme ricottu, vejce, rozpuštěné máslo a pudinkový prášek. Dále odvážíme a přidáme cukr a vanilkovou pastu nebo extrakt. Celou směs promícháme. Ani nemusíme elektrickým šlehačem, stačí metlička. Vše je tekuté, takže se krásně vytvoří hladká náplň.

Těsto náplň odložíme stranou a vrhneme se na rebarboru.



Vezmeme 200 g rebarbory a pokrájíme jí na čtvrtiny a vložíme do sekáčku. Pokud ho nemáme, můžeme rebarboru nahrubo nastrouhat nebo hodně najemno nakrájet.Nasekanou rebarboru nasypeme do náplně a vše důkladně promícháme.

 

Těsto vyndáme z ledničky a buď ho rozválíme a přeneseme do, pečícím papírem vystlané, formy a nebo ho tam namačkáme. Tak to dělám já. Kraj seřízneme, aby byl rovný. Ze zbytku okrojeného těsta udělejte placičku a dejte upéct do trouby. Vznikne vám výborná sušenka.

Na těsto nalijeme náplň a vezmeme zbytek rebarbory, což je 300 g, a nařežeme jí na cca 2 cm kousky. Ty nasypeme na koláč a je to!

Koláč dáme péct do trouby a budeme se na něj těšit. Pečeme ho cca 30 minut. Poznáme, že je hotový, když kraje koláče, neboli korpus, jsou krásně zlatavý.

 

! V případě, že je rebarbora mladá, loupat se nemusí. Pokud už není, je lepší jí oškrabat škrabkou. Zbavíte jí tak nepříjemných vláken !

 

Recept připravila Smooth and cooking  http://www.smoothcooking.cz/2015/05/rebarborovy-kolac-s-ricottou.html

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu