Ingredience:
Náplň:
Na posypání a potření:
Kdo nezná skořicové rolky, jako by nebyl. Pochází ze Švédska proto, když zajdete do Ikei, tak vás vůně skořice vítá už za dalekým rohem. Jelikož jsem v minulosti pracovala ve švédské firmě, tak jsme je tam podávali a servírovali klientům ke kávě. I zde vůně skořice vítala klienty už od václaváku, i když jsme sídlili v Dejvicích. Pátrala jsem tedy po internetu a zkoušela různé druhy. Každý pokus ale nebyl povedený. Jednoho dne jsem pořádala piknik pro své přátelé a řekla jsem si, že zrovna tohle jídlo by se tam perfektně hodilo. Vypiplala jsem si svůj recept a bylo. Jenže zkoušela jsem je dle úžasného návodu rozválet, smotat, nakrojit, proplést a stočit. Nebyla to rolka, ale role. Když jsem tu roli vložila do trouby, sedla jsem si na gauč k filmu a čmuchala tu nádherně linoucí se vůni z trouby. Bohužel zklamání přišlo ihned po vyndání. Z role se stala jedna velká hrouda. Ale voněla a chutnala. Každopádně těsto bylo asi řídké a vše se speklo. K jídlu to bylo ale...Tímto moje výzva nekončila. Má to být výzva a výzva má být zvládnuta, tak se přeci nevzdám. Tak jsem se pustila do nových skořicových rolek. Tentokrát jsem udělala opravdu rolky a přidala do skořice nastrouhaná jablka, aby rolka byla pěkně vláčná. Tímto byla výzva zvládnuta. Kolegové v práci rolky snědli a pochválili, rodiče také, manžel také a já také. Takže jsem spokojená a tento recept se stal naší stálicí. A recept?
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy vložíme cukr. Přidáme špetku soli. Dále přidáme mouku. Rozdrobíme droždí do vlažného mléka a promícháme. Mléko s droždím nalijeme do mísy. Přidáme povolené máslo. Rozmícháme a dáme kynout na teplé místo. Mezitím si připravíme náplň. Do misky vložíme povolené máslo, skořici a cukr. Důkladně promícháme. Pokud budete přidávat jablko, tak si ho nastrouháme. Vykynuté těsto přendáme na vál. Rozválíme do obdelníkového tvaru a potřeme skořicovým máslem. Rolku zatočíme a vysteleme si formu pečícím papírem. Ovšem můžeme šneky péct i na klasickém plechu jednotlivě. Váleček si rozkrájíme na stejně vysoké rolky. Vyskládáme je do formy nebo na plech. Potřeme bílkem. A pocukrujeme. Dáme ještě na chvíli kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 200 stupňů. Vykynuté rolky vložíme do trouby a pečeme cca 10-15 minut do zlatova. Upečené vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Podáváme vlažné nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Přejeme dobrou chuť! :-)
Připravila pro Svět bedýnek Káťa z foodblogu Smoothcooking
![]() |
Skořice mletá … |
45 Kč | |
(Koření od Antonína) |
![]() |
Mléko… |
39 Kč | |
(Farma Biovavřinec) |
![]() |
Skořicový cukr… |
36 Kč | |
(Koření od Antonína) |
|
Mouka pšeničná… |
39 Kč | |
(Ježkův statek) |
![]() |
Jablka Gala |
55 Kč | |
(Sadařství Bříství - SISPO) |
![]() |
Cukr třtinový… |
52 Kč | |
(Country life) |
![]() |
BIO skořicový… |
9 Kč | |
(Amylon) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)