Smetanový jahodový (rychlo) dort

Smetanový jahodový (rychlo) dort
12 porce
50 min

ingredience 

230g bio čokokosek od Zemanky (pokud Vám zbyla bábovka, můžete ji rozdrobit a využít)

350g zakysané smetany

10g želatiny

2-3 lžíce javorového sirupu

1 lžíce vanilkové esence

150-200g jahod

špetka soli

 

 

příprava

Nejprve si připravte korpus. Můžete využít zbylou bábovku z mrazáku. Pokud ji nemáte k dispozci, skvěle ji nahradí sušenky. Ty stačí rozdrtit, přidat změklé máslo – obecně platí poměr: na 100 g sušenek cca 45-50 g másla – to spojte v těstíčko a jím vyložte spodek formy vystlaný pečicím papírem (v tomhle případě klidně stačí folie, píct korpus tady není třeba). Jako byste dělali korpus pod cheesecake.

Do studené vody ponořte plátky želatiny a nechte ji alespoň 10 minut nabobtnat. Pokud používáte cukrářskou plátkovanou želatinu, musíte ji zaktivovat. Pokud použijete prášek, nebude to třeba.

Nakrájejte si jahody na plátky nebo na kousky, jak je vám libo! Budete jimi dort zdobit.

Do rendlíčku vyklopte zakysanou smetanu. Zahřejte ji, přilijte javorový sirup, vanilkovou esenci a přidejte vymačkanou želatinu bez přebytku vody. Nevařte (!) Jakmile se želatina rozpustí, dejte směs stranou.

 

postup

Na předem připravený korpus nalijte odstavenou smetanovou směs. Můžete přidat i nějaké ovoce přímo do náplně, a strukturu dortu tak ještě o chlup vylepšit.

Na jemně zatuhlou smetanovou náplň vyskládejte ovoce. Já použila plátky a vytvořila tak „jahodovou mandalu“.

Dejte dort vychladit a zatuhnout alespoň na 30 minut do lednice. Nejlepší je ovšem dort vychlazený přes noc, kdy se chutě a suroviny bezvadně spojí. Jako rychlovka ale taky bezchybně obstojí!

Před podáváním dort zasypte křupavými, drcenými kakaovými boby.

 

Recept pro Vás připraviala Jája ze Zásadně zdravě. https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/smetanovy-jahodovy-rychlo-dort/

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu