Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka
8 porce
45 min

INGREDIENCE: 

  • 200 g uzeného masa
  • 100 g zelených listnatých rostlin (kopřivy, špenát, hladkolistá petržel, bylinky atd.)
  • 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

 

  • 80 g másla
  • 2 střední cibule
  • 200 ml mléka (nebo 100 ml mléka a 100 ml zeleninového vývaru)
  • 3 rohlíky (lepší je den předem si je pokrájet a nechat oschnout)
  • 1 lžička soli, špetka pepře

 

Velikonoce nám téměř klepou na dveře a tak je čas si připravit Velikonoční nádivku.

Receptů je mnoho a většina z nás má asi ten svůj TOP. Ale proč nezkusit jiný? Tato nádivka se peče zvlášť v pekáči. Tím získá svou krásnou zlatavou barvu a opečenou krustu. Vnitřek je ale vláčný, nadýchaný a dokonale ochucený. Cítíte v ní plno bylinek či jiných zelených listnatých rostlinek. Kreativitě a sezónnosti se meze nekladou, takže zelenou část můžete obměňovat dle libosti.

Jako malá jsem chodívala na kopřivy, ale to si v dnešní době v Praze netroufnu. Na chatu jsem se bohužel nedostala. Ale dnes se dají koupit kopřivy na internetu. Třeba na www.svetbedynek.cz.

Tuto nádivku jsem pekla v neděli a včera po práci jsem si ukrojila kousek a ohřála. Musela jsem sama sebe pochválit, jak se povedla. Prostě dokonalost. Takže jestli se o tom chcete také přesvědčit, tak si připravte suroviny a můžeme začít péct.

Postup:

Nejlepší je si pokrájet rohlíky den předem a nechat oschnout. Když to nestihnete svět se nezboří, ale je to lepší. Nejprve si připravíme ingredience. Pokrájíme si cibuli na malé kousky, uzené na cca 0,5cm velké kostičky, odvážíme si máslo, rozdělíme žloutky od bílků, odměříme mléko a vývar. Já pekla nádivku na pekáči o velikosti 15x20cm. Pokud máte větší, procentuálně zvyšte ingredience. Pekáč lehce namočte a ustříhněte pečící papír, který zmačkejte a přitiskněte na pekáč. Díky vodě se krásně přilepí.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Rozpálíme si pánev a přidáme na ní 20g másla. Zbytek si necháme do nádivky. Na máslo nasypeme cibuli a restujeme do zlatova. Cibule začne krásně vonět a hnědnout. V tu chvíli jí sundáme z plotýnky. Ušleháme si bílky do tuhého sněhu a dáme stranou. Do jiné mísy vložíme máslo a rozšleháme ho. Cca 3 minuty. Když nám povolí, přidáme k němu žloutky a opět ušleháme. Máslo a žloutky se nám krásně spojí. Mísu si opět odložíme stranou. Pokrájíme si špenát na menší kousky. Také tak hladkolistou petrželku. Napustíme místu vařící vodou a ponožíme do ní zelené rostlinky. Spaří se nám a změknou. Nyní si vezmeme pokrájené rohlíky a zalijeme 100 ml vývaru. A 100 ml mléka. Pokud nemáte vývar, tak zalijte 200 ml mléka. Na nic nečekáme a ihned rukou nebo lžící smícháme tekutiny s houskou. Chceme, aby se nám vsákla, ale nerozmočila a nerozpatlala rohlík. V tuto chvíli přidáme uzené a promícháme. Přidáme směs z másla a žloutků a také zapracujeme. Nejlepší je to dělat rukou. Přidáme orestovanou cibulku. Sůl. A pepř a opět zapracujeme. Děláme to s lehkostí. Jako bychom chtěli housku nadnášet a načechrávat. Přidáme okapané zelené rostlinky. Já  mám 50 g baby špenátu a 50 g hladkolisté petrželky. Vše promícháme. Už se blížíme ke konci. Trouba je rozpálená a za chvíli dáme péct nádivku. Nakonec přidáme našlehaný bílek. Ten opravdu zlehka zapracujeme. Celou směs přendáme do pekáčku. Lehce uhladíme, ale neumačkáváme. Chceme, aby nádivka zůstala nadýchaná. Pečeme na 180 stupňů po dobu 25 minut. Ale hlídejte jí. Každý má jinou troubu, tak ať se nepřipálí. Podáváme k pečené drůbeží a nebo jen tak. Je výborná samotná :-)

Přejeme dobrou chuť! 

Připravila pro Svět bedýnek Káťa z foodblogu Smoothcooking

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu